ၾကက္သြန္ၿမိတ္ဟာ ၾကက္သြန္နီ၊ ၾကက္သြန္ျဖဴတို႔လိုပဲ Alliaceae
အႏႊယ္ဝင္ျဖစ္ပါတယ္။ ၾကက္သြန္ၿမိတ္ရဲ႕ အာဟာတန္ဖိုးဟာ ၾကက္သြန္နီနဲ႔
ၾကက္သြန္ျဖဴတို႔နဲ႔ ဆင္တူပါတယ္။ ဟင္းလ်ာေတြထဲ ထည့္စားေလ့ရွိတဲ့
ၾကက္သြန္ၿမိတ္မွာ ေအာက္ပါ ေဆးဖက္ဝင္ အက်ဳိးေက်းဇူးေတြ ပါဝင္ပါတယ္။
(၁) ေသြးေၾကာနံရံေတြကို အကာအကြယ္ေပးပါတယ္
ၾကက္သြန္ၿမိတ္ထဲမွာ Kaempferol လို႔ေခၚတဲ့ ဖေလဗိုးႏြိဳက္တစ္မ်ဳိး သိသိသာသာ ပါဝင္ပါတယ္။ ဒီဖေလဗိုးႏြိဳက္ဟာ မေကာင္းတဲ့ ဖရီးရယ္ဒီကယ္ေတြကို တြန္းလွန္တဲ့နည္းနဲ႔ ေသြးေၾကာေတြကို အကာအကြယ္ေပးပါတယ္။ ေသြးေၾကာေတြကို က်ယ္ေစၿပီး အနားရေစတဲ့ ႏိုက္ထရစ္ေအာက္ဆိုက္ ထုတ္လုပ္မႈကို တိုးေစတဲ့ အစြမ္းလည္း ရွိတာေၾကာင့္ ေသြးေၾကာေတြ က်န္းမာေစၿပီး ေသြးတိုးေရာဂါျဖစ္ႏိုင္ေျခကို ေလ်ာ့က်ေစပါတယ္။
(၂) ေဖာလိတ္ဓာတ္ကို ရရွိေစပါတယ္
ေဖာလိတ္ရဲ႕ Bioactive ပံုစံတစ္မ်ဳိးျဖစ္တဲ့ 5-methyltetrahydrofolate ဟာ ၾကက္သြန္ၿမိတ္ထဲမွာ ပါဝင္ပါတယ္။ ေဖာလိတ္ဟာ ကိုယ္ဝန္ေဆာင္ခ်ိန္အတြင္း အေရးႀကီးတဲ့ ဓာတ္တစ္မ်ဳိး ျဖစ္႐ံုသာမက ေသြးထဲက ဟိုမိုစစ္စတင္းအဆင့္ကိုလည္း ေလ်ာ့နည္းေစပါတယ္။ ဟိုမိုစစ္စတင္းအဆင့္မ်ားရင္ ခႏၶာကိုယ္တြင္းမွာ ေရာင္ရမ္းမႈ ျဖစ္ႏႈန္းကုိ တိုးေစ႐ံုသာမက ႏွလံုးေသြးေၾကာက်ဥ္းေရာဂါလို ႏွလံုးေသြးေၾကာဆိုင္ရာ ေရာဂါျဖစ္ႏိုင္ေျခကို ျမင့္တက္ေစႏိုင္ပါတယ္။ သင္စားတဲ့ အစာထဲ ၾကက္သြန္ၿမိတ္ထည့္စားရင္ ေသြးတြင္း ဟိုမိုစစ္စတင္းအဆင့္ကို ေလ်ာ့က်ေစၿပီး ႏွလံုးနဲ႔ ေသြးေၾကာေတြ က်န္းမာေအာင္ အကာအကြယ္ေပးပါတယ္။
(၃) အင္တီေအာက္ဆီးဒင့္ တစ္မ်ဳိးလို လုပ္ေဆာင္ပါတယ္
ၾကက္သြန္ၿမိတ္မွာ အစြမ္းထက္ အင္တီေအာက္ဆီးဒင့္တစ္မ်ဳိးျဖစ္တဲ့ ပိုလီဖီေနာ ပါဝင္တာေၾကာင့္ နာတာရွည္ေရာဂါနဲ႔ အိုမင္းမႈကို ျဖစ္ေစႏိုင္တဲ့ ဖရီးရယ္ဒီကယ္ကို တြန္းလွန္ေပးႏိုင္ပါတယ္။ ၾကက္သြန္ၿမိတ္မွာ ပါဝင္တဲ့ Gallic Acid ပမာဏဟာ ၾကက္သြန္နီနဲ႔ ၾကက္သြန္ျဖဴမွာထက္ ပိုမ်ားပါတယ္။
(၄) နာတာရွည္ ေရာင္ရမ္းမႈေၾကာင့္ ေရာဂါျဖစ္ႏိုင္ေျခကို ေလ်ာ့က်ေစပါတယ္
ၾကက္သြန္ၿမိတ္ဟာ ၾကက္သြန္နီနဲ႔ ၾကက္သြန္ျဖဴေတြေလာက္ နာမည္မႀကီးေပမယ့္ နာတာရွည္ေရာင္ရမ္းတဲ့ အေျခအေနကိုေတာ့ တြန္းလွန္ႏိုင္ပါတယ္။ နာတာရွည္ေရာင္ရမ္းမႈေၾကာင့္ ဆီးခ်ဳိေရာဂါ၊ အဝလြန္တာနဲ႔ ႐ိုးဆစ္ေရာင္ရမ္းနာတို႔ ျဖစ္ႏိုင္ပါတယ္။ ၾကက္သြန္ၿမိတ္မွာ ပိုလီဖီေနာနဲ႔ Kaempferol တို႔ ပါဝင္တာေၾကာင့္ ေရာင္ရမ္းမႈကို ေလ်ာ့က်ေစပါတယ္။
(၅) ဗီတာမင္နဲ႔ သတၱဳဓာတ္ေတြ ရရွိပါတယ္
ၾကက္သြန္ၿမိတ္မွာ ဗီတာမင္စီ၊ B6၊ ဗီတာမင္ေကတို႔အျပင္ မဂၢနိစ္နဲ႔ သံဓာတ္တို႔လည္း ေကာင္းစြာ ပါဝင္ပါတယ္။ ဗီတာမင္စီဟာ အနာက်က္ေစၿပီး ေကာ္လာဂ်င္ ျဖစ္ေပၚေစပါတယ္။ ဗီတာမင္ B6 ဟာ စြမ္းအင္သံုးစြဲေရးအတြက္ အေရးပါပါတယ္။ ဗီတာမင္ေကက ေသြးခဲမႈ၊ အ႐ိုးနဲ႔ တြယ္ဆက္တစ္သွ်ဴး တည္ေဆာက္မႈတို႔အတြက္ အေရးပါပါတယ္။ မဂၢနိစ္ဟာ ခႏၶာကိုယ္ထဲက တုံ႔ျပန္မႈတိုင္းအတြက္ ကိုအင္ဇိုင္း အေနနဲ႔ လုပ္ေဆာင္သလို သံဓာတ္ဟာ ေဟမိုဂလိုဘင္ ျဖစ္ေပၚေရးအတြက္ အေရးပါပါတယ္။
(၆) ႏွလံုးကို ကာကြယ္ေပးပါတယ္
ေလ့လာမႈတခ်ဳိ႕အရ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ၾကက္သြန္နီတို႔လို Allium အႏႊယ္ဝင္ ၾကက္သြန္ၿမိတ္ဟာ ေသြးဖိအားကို အနည္းငယ္ ေလ်ာ့က်ေစၿပီး ေသြးခဲဖတ္ ျဖစ္ေပၚမႈကိုလည္း ကာကြယ္ေပးတာေၾကာင့္ ႏွလံုးေရာဂါထျခင္း (Heart Attack) ျဖစ္ႏႈန္းကို ေလ်ာ့က်ေစတယ္လို႔ သိရပါတယ္။ ေသြးတြင္း မေကာင္းတဲ့ ကိုလက္စထေရာ LDL ကိုလည္း ေလ်ာ့က်ေစပါတယ္။
(၇) အဆီကင္းၿပီး ကယ္လိုရီနည္းပါးပါတယ္
ၾကက္သြန္ၿမိတ္မွာ ကယ္လိုရီပါဝင္မႈ နည္းၿပီး အဆီမပါတာေၾကာင့္ ခါးအတိုင္းအတာ ေလ်ာ့က်လိုသူေတြ အေနနဲ႔ ဟင္းလ်ာအရသာ တိုးေအာင္ ၾကက္သြန္ၿမိတ္ အနည္းငယ္ ထည့္သင့္ပါတယ္။ ဒါဆိုရင္ ဆား၊ ေထာပတ္ စတဲ့ အရာေတြ ထပ္ထည့္ဖို႔ မလုိဘဲ ဟင္းလ်ာေတြ က်န္းမာေရးနဲ႔ ညီၫြတ္ကာ အရသာရွိေနပါလိမ့္မယ္။
ၾကယ္စင္Ref: By Good Health
(၁) ေသြးေၾကာနံရံေတြကို အကာအကြယ္ေပးပါတယ္
ၾကက္သြန္ၿမိတ္ထဲမွာ Kaempferol လို႔ေခၚတဲ့ ဖေလဗိုးႏြိဳက္တစ္မ်ဳိး သိသိသာသာ ပါဝင္ပါတယ္။ ဒီဖေလဗိုးႏြိဳက္ဟာ မေကာင္းတဲ့ ဖရီးရယ္ဒီကယ္ေတြကို တြန္းလွန္တဲ့နည္းနဲ႔ ေသြးေၾကာေတြကို အကာအကြယ္ေပးပါတယ္။ ေသြးေၾကာေတြကို က်ယ္ေစၿပီး အနားရေစတဲ့ ႏိုက္ထရစ္ေအာက္ဆိုက္ ထုတ္လုပ္မႈကို တိုးေစတဲ့ အစြမ္းလည္း ရွိတာေၾကာင့္ ေသြးေၾကာေတြ က်န္းမာေစၿပီး ေသြးတိုးေရာဂါျဖစ္ႏိုင္ေျခကို ေလ်ာ့က်ေစပါတယ္။
(၂) ေဖာလိတ္ဓာတ္ကို ရရွိေစပါတယ္
ေဖာလိတ္ရဲ႕ Bioactive ပံုစံတစ္မ်ဳိးျဖစ္တဲ့ 5-methyltetrahydrofolate ဟာ ၾကက္သြန္ၿမိတ္ထဲမွာ ပါဝင္ပါတယ္။ ေဖာလိတ္ဟာ ကိုယ္ဝန္ေဆာင္ခ်ိန္အတြင္း အေရးႀကီးတဲ့ ဓာတ္တစ္မ်ဳိး ျဖစ္႐ံုသာမက ေသြးထဲက ဟိုမိုစစ္စတင္းအဆင့္ကိုလည္း ေလ်ာ့နည္းေစပါတယ္။ ဟိုမိုစစ္စတင္းအဆင့္မ်ားရင္ ခႏၶာကိုယ္တြင္းမွာ ေရာင္ရမ္းမႈ ျဖစ္ႏႈန္းကုိ တိုးေစ႐ံုသာမက ႏွလံုးေသြးေၾကာက်ဥ္းေရာဂါလို ႏွလံုးေသြးေၾကာဆိုင္ရာ ေရာဂါျဖစ္ႏိုင္ေျခကို ျမင့္တက္ေစႏိုင္ပါတယ္။ သင္စားတဲ့ အစာထဲ ၾကက္သြန္ၿမိတ္ထည့္စားရင္ ေသြးတြင္း ဟိုမိုစစ္စတင္းအဆင့္ကို ေလ်ာ့က်ေစၿပီး ႏွလံုးနဲ႔ ေသြးေၾကာေတြ က်န္းမာေအာင္ အကာအကြယ္ေပးပါတယ္။
(၃) အင္တီေအာက္ဆီးဒင့္ တစ္မ်ဳိးလို လုပ္ေဆာင္ပါတယ္
ၾကက္သြန္ၿမိတ္မွာ အစြမ္းထက္ အင္တီေအာက္ဆီးဒင့္တစ္မ်ဳိးျဖစ္တဲ့ ပိုလီဖီေနာ ပါဝင္တာေၾကာင့္ နာတာရွည္ေရာဂါနဲ႔ အိုမင္းမႈကို ျဖစ္ေစႏိုင္တဲ့ ဖရီးရယ္ဒီကယ္ကို တြန္းလွန္ေပးႏိုင္ပါတယ္။ ၾကက္သြန္ၿမိတ္မွာ ပါဝင္တဲ့ Gallic Acid ပမာဏဟာ ၾကက္သြန္နီနဲ႔ ၾကက္သြန္ျဖဴမွာထက္ ပိုမ်ားပါတယ္။
(၄) နာတာရွည္ ေရာင္ရမ္းမႈေၾကာင့္ ေရာဂါျဖစ္ႏိုင္ေျခကို ေလ်ာ့က်ေစပါတယ္
ၾကက္သြန္ၿမိတ္ဟာ ၾကက္သြန္နီနဲ႔ ၾကက္သြန္ျဖဴေတြေလာက္ နာမည္မႀကီးေပမယ့္ နာတာရွည္ေရာင္ရမ္းတဲ့ အေျခအေနကိုေတာ့ တြန္းလွန္ႏိုင္ပါတယ္။ နာတာရွည္ေရာင္ရမ္းမႈေၾကာင့္ ဆီးခ်ဳိေရာဂါ၊ အဝလြန္တာနဲ႔ ႐ိုးဆစ္ေရာင္ရမ္းနာတို႔ ျဖစ္ႏိုင္ပါတယ္။ ၾကက္သြန္ၿမိတ္မွာ ပိုလီဖီေနာနဲ႔ Kaempferol တို႔ ပါဝင္တာေၾကာင့္ ေရာင္ရမ္းမႈကို ေလ်ာ့က်ေစပါတယ္။
(၅) ဗီတာမင္နဲ႔ သတၱဳဓာတ္ေတြ ရရွိပါတယ္
ၾကက္သြန္ၿမိတ္မွာ ဗီတာမင္စီ၊ B6၊ ဗီတာမင္ေကတို႔အျပင္ မဂၢနိစ္နဲ႔ သံဓာတ္တို႔လည္း ေကာင္းစြာ ပါဝင္ပါတယ္။ ဗီတာမင္စီဟာ အနာက်က္ေစၿပီး ေကာ္လာဂ်င္ ျဖစ္ေပၚေစပါတယ္။ ဗီတာမင္ B6 ဟာ စြမ္းအင္သံုးစြဲေရးအတြက္ အေရးပါပါတယ္။ ဗီတာမင္ေကက ေသြးခဲမႈ၊ အ႐ိုးနဲ႔ တြယ္ဆက္တစ္သွ်ဴး တည္ေဆာက္မႈတို႔အတြက္ အေရးပါပါတယ္။ မဂၢနိစ္ဟာ ခႏၶာကိုယ္ထဲက တုံ႔ျပန္မႈတိုင္းအတြက္ ကိုအင္ဇိုင္း အေနနဲ႔ လုပ္ေဆာင္သလို သံဓာတ္ဟာ ေဟမိုဂလိုဘင္ ျဖစ္ေပၚေရးအတြက္ အေရးပါပါတယ္။
(၆) ႏွလံုးကို ကာကြယ္ေပးပါတယ္
ေလ့လာမႈတခ်ဳိ႕အရ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ၾကက္သြန္နီတို႔လို Allium အႏႊယ္ဝင္ ၾကက္သြန္ၿမိတ္ဟာ ေသြးဖိအားကို အနည္းငယ္ ေလ်ာ့က်ေစၿပီး ေသြးခဲဖတ္ ျဖစ္ေပၚမႈကိုလည္း ကာကြယ္ေပးတာေၾကာင့္ ႏွလံုးေရာဂါထျခင္း (Heart Attack) ျဖစ္ႏႈန္းကို ေလ်ာ့က်ေစတယ္လို႔ သိရပါတယ္။ ေသြးတြင္း မေကာင္းတဲ့ ကိုလက္စထေရာ LDL ကိုလည္း ေလ်ာ့က်ေစပါတယ္။
(၇) အဆီကင္းၿပီး ကယ္လိုရီနည္းပါးပါတယ္
ၾကက္သြန္ၿမိတ္မွာ ကယ္လိုရီပါဝင္မႈ နည္းၿပီး အဆီမပါတာေၾကာင့္ ခါးအတိုင္းအတာ ေလ်ာ့က်လိုသူေတြ အေနနဲ႔ ဟင္းလ်ာအရသာ တိုးေအာင္ ၾကက္သြန္ၿမိတ္ အနည္းငယ္ ထည့္သင့္ပါတယ္။ ဒါဆိုရင္ ဆား၊ ေထာပတ္ စတဲ့ အရာေတြ ထပ္ထည့္ဖို႔ မလုိဘဲ ဟင္းလ်ာေတြ က်န္းမာေရးနဲ႔ ညီၫြတ္ကာ အရသာရွိေနပါလိမ့္မယ္။
ၾကယ္စင္Ref: By Good Health
0 comments:
Post a Comment